Herdenkingsvieringen

Vlinderviering

Vlinderboomsite1
In de tuin van Mappa Mondo, het kinderhospice in Waalre is een herdendenkingsboom geplaatst voor de overleden kindjes. Ouders en personeelsleden hebben in de maanden ervoor een unieke vlinder gemozaiekt in het Mozaiek atelier in Den Bosch.

Elk overleden kind kreeg zo een eigen vlinder voor in de boom. Tijdens de herdenkingsviering hebben ouders kaarsen aangestoken voor hun kind en er waren mooie gedichten en verhalen.

De cliniclowns deelden ballonvlindertjes uit en het koor Des Unique zong prachtige nummers. In de boom zijn alle vlinders gehangen en met het loslaten van de vlinderballonnen huldigden we de vlinderboom. Het was een emotionele maar zeer waardevolle viering waar ouders, broertjes, zusjes en personeel met een warm gevoel op terug kijken. Zoals een ouder zei: dat mijn kindje nu voor altijd een plekje bij jullie heeft, doet ons heel goed!

Wereldlichtjesdag

brandende kaarsen
Elke 2e zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden.
Op deze dag steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen.

De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet.

foto krant
Al enkele malen heb ik deze viering in Boxtel georganiseerd in een sfeervol kapelletje. Het noemen van de namen van de kinderen, de kaarsen aansteken, het luisteren naar verhalen, gedichten en de mooie live gezongen nummers, dit alles voelde voor de aanwezigen als troost en verbondenheid. Een reactie van een moeder: “de naam van mijn dochtertje wordt nooit meer genoemd, maar hier mocht ze er weer zijn”.

hartje