Wat ik doe

Samen met u
Als ik door u (of via een uitvaartondernemer) word gevraagd te helpen kom ik bij u thuis voor een gesprek. We spreken uitgebreid over de overledene en diens leven.
Hoe zag dat eruit? Welke personen waren belangrijk? Wat was een belangrijk symbool of thema? Wat heeft de persoon nagelaten?
We maken een voorzichtig begin van de afscheidsviering.
Welke muziek is passend? Wie willen er spreken en welke hulp en begeleiding is hier voor nodig? Welke betekenisvolle handelingen zouden gedaan kunnen worden?
Ik help u bij al deze keuzes.
Daarnaast bied ik ondersteuning in het schrijven van een levensverhaal, teksten en gedichten, maken we samen een gedachtenisprentje en kan ik de viering voor gaan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Uiteindelijk hebben we samen een afscheidsviering gerealiseerd waar u met een goed gevoel op terug kan kijken. Een afscheidsviering waar u mee verder kan.

Samen met kinderen
Speciale aandacht schenk ik aan jonge kinderen die betrokken zijn bij een sterfgeval. Als kinderen met de dood worden geconfronteerd, roept dat nieuwe emoties en vragen op. Voor het kind maar zeker ook voor u als verzorger.

Kan ik het kind mee nemen naar de uitvaart?
En naar de persoon die is opgebaard?
Wat kan ik wel en beter niet zeggen of doen?
Welke reacties of vragen kan ik verwachten?
Hoe kan ik mijn kind hierin begeleiden?

Ik kan u en uw kind helpen met deze vragen en emoties. Ik kan advies geven. En het kind een eigen plek bij het afscheid geven. Een plek die voor u en uw kind goed voelt en u beiden verder kan helpen bij de verwerking van het verlies.

 

Lisa en Merel waren 9 en 11 toen hun moeder overleed. Ze wilden niet meer bij de kist kijken. De familie respecteerde dat.

Toen ik met de meisjes sprak bleek dat ze angstige fantasie├źn hadden over hoe de rouwkamer eruit zag. Ze dachten bijvoorbeeld dat er overal zwarte doeken zouden hangen, zoals in een spookhuis.

Op internet bekeken we foto’s van rouwkamers en kisten en de angst verdween. Ze zijn toen toch samen met papa, opa en oma gaan kijken en dit intieme samenzijn is voor Lisa en Merel een heel belangrijk afscheidsmoment geweest.